A CUKORRÉPA
TÁPANYAGELLÁTÁSA
1. A tápanyagellátás hatása a
cukorrépa
cukortartalmára
A tápelemek
közül a minőségre gyakorolt
hatását tekintve első helyen a nitrogént
kell
említeni. A túlzott N-felvétel
következtében
a cukortartalom csökkenése és a káros-N
vegyületek
mennyiségének növekedése következik be.
A répa túlzott N-felvétele azonban nemcsak a nagy
dózisú N-trágyázás
következtében
léphet fel, hanem akkor is, ha nagy a talaj természetes
N-szolgáltatóképessége.
A kísérletek eredményei szerint a
foszfortrágyázás
kisebb változásokat okoz a cukortartalomban és a
különbségek
gyakran statisztikailag nem igazolhatók. VUKOV (1972) szerint a
foszfortrágyázás cukortartalmat növelő
hatása csak azokon a talajokon jelentkezik, ahol a talaj kis
foszforszolgáltatása
akadályozza a cukorrépa normális
fejlődését.
A nitrogénnel szemben a
káliumot a cukorrépa minőségét
javító tápelemként tartjuk számon.
Számos
kísérlet eredménye szerint a
kálium-trágyázás
növeli a cukorrépa cukortartalmát.
A mikroelemek közül
jelentőségénél
fogva kiemelkedik a bór. A cukorrépa nagy
bórigényű
kultúrák közé sorolható, az
elégtelen
B-ellátásra érzékenyen reagál. A
szívrothadás
következtében fellépő termésveszteség
jelentős minőségromlással jár együtt.
2. A
tápanyagellátás hatása a répatest
K-tartalmára
A
K-trágyázás mind a levél mind a
gyökér
K-tartalmára hatást gyakorol. LOUÉ (1983)
franciaországi
kísérletek eredményeit kiértékelve
azt
tapasztalta, hogy a növekvő K-adagok hatására
a levéllemez és a levélnyél
K-koncentrációja
egyaránt növekedett.
Káliumtrágyázáskor a hamutartamon
belül
a káliumtartalom jelentékenyen nő, míg a
Na-tartalom
gyakorlatilag nem változik.
BUZÁS (1978 b) kísérletében 400 kg/ha K2O
adag megbízhatóan növelte a répatest
K-tartalmát.
KÁDÁR és KISS (1986)
megállapították,
hogy a talaj- és nedvességviszonyoktól
függően
a K-trágyázás a hamualkotó elemek
közül
különösen a K-tartalmat növeli. IZSÁKI
(1988) a cukorrépalevél K-tartalmának
jelentős növekedését tapasztalta 240 és
320 kg/ha K2O adagok hatására. A nagyobb adagú
K-ellátás
hatása a répatestben is kifejezésre jutott, de
lényegesen
kisebb mértékben, mint a levélben.
ORLOVIUS (1989,1990) Németországban 4
különböző
termőhelyen beállított K-trágyázási
kísérletben a növekvő K-adagok
hatására
a répa K-tartalmának szignifikáns
növekedését
és az alfa-amino-N-tartalom csökkenését
tapasztalta.
Több szerző is
beszámol arról, hogy a
nitrogéntrágyázás
hatására a répa K-tartalmában érdemi
változás nem jelentkezett.
3. A tápanyagellátás hatása a
Na-tartalmára
A termőhely hatása a
Na-felvételében különösen
szembetűnő. A cukorrépa a talajok magas Na-tartalmával
szemben erősen toleráns, ezért megfelelő
vízellátás
mellett szikesedésre hajlamos talajokon is eredményesen
termeszthető.
Ezeken a termőhelyeken azonban a cukorrépa Na-tartalma az
átlagos érték többszörösére
emelkedik.
NOE és MANTOVANI (1996) 15 országra vonatkozóan
összegyűjtötte cukorrépa átlagos
minőségi
mutatóit. Eredményeik szerint lényeges
különbség
főleg a répa Na-tartalmában mutatkozott.
Nyugat-Európa
és Észak-Európa országaiban a répa
Na-tartalma
alacsony, ezzel szemben a mediterrán országok
répáiban
a Na-tartalom akár egy nagyságrenddel is magasabb
lehet.
A K-tartalomban ilyen összefüggést nem lehetett
megfigyelni.
A kiadott tápanyagok
jelentős hatást gyakorolnak
a cukorrépa beltartalmi értékeire ie
(BUZÁS,
1978 a). A cukorrépa Na-tartalmát a
Na-trágyázás
befolyásolja a legnagyobb mértékben, de több
kísérlet igazolta a N-trágyázás
ilyen
irányú hatását is. A répa
Na-tartalmát
a K-trágyázás nem, vagy csak csekély
mértékben
befolyásolja.
DRAYCOTT és DURRANT (1969) szerint a
Na-trágyázás
a répa hamutartalmát és ezen belül főleg
a Na-tartalmat növeli. Ezzel szemben JUDEL és
KÜHN
(1975) többéves kísérleteiben sem tudta
kimutatni
a Na-trágyázás hamutartalomra gyakorolt
hatását.
VUKOV (1977) európai öntözési
kísérletek
eredményeit feldolgozva arra a
megállapításra
jutott, hogy az öntözés répa
hamutartalmára
gyakorolt hatása nem egyértelmű. BUZÁS
és SERES (1975) hazai szántóföldi
kísérleteiben
kismérvű szignifikáns csökkenés jelentkezett.
.Görögországban 1986-1988 között
végzett
hároméves öntözési
kísérletben
a növekvő vízadagokkal együtt a cukorrépa
Na-tartalma kifejezetten növekedett (HUIJBREGTS et el.
1996).
Ezzel szemben Hollandiában végzett kísérlet
eredménye szerint az öntözés a Na-tartalmat
csökkentette
(VAN DER BEEK és HOUTMAN, 1993).
Az öntözés hatásának
megítélésekor
nem szabad figyelmen kívül hagyni a talaj felvehető
Na-készletét és az öntözővíz
sótartalmát sem. Az öntözés során
hazánkban különleges figyelmet kell fordítani
az
öntözővíz Na-tartalmára. Magas
Na-tartalmú
öntözővíz alkalmazása során nemcsak
a répa Na-tartalma növekszik, de a talaj felső
rétegébe
került Na-ionok a talajszerkezetre is kedvezőtlen hatást
gyakorolnak.
4. A répatest
káros-N-tartalmát befolyásoló
tényezők
A káros N-tartalmat
befolyásoló tényezők
ismertetése előtt célszerűnek tartom megjegyezni,
hogy a korábbi irodalmakban a „káros nitrogén”
mennyiségéről,
míg az alfa-amino-N rutinszerű
meghatározásának
elterjedését követően többnyire csak az
alfa-aminoN-tartalomról számolnak be az egyes
szerzők.
A káros
nitrogén jelentőségének felismerését
követően hamar megindult a káros N-tartalmat
befolyásoló
tényezők vizsgálata. ANDRLIK már 1906-ban
beszámol
arról, hogy a káros N-tartalmat a
termesztéstechnológia
és az időjárás befolyásolja (BURBA,
1996). Azt tapasztalta, hogy száraz
évjáratban
a káros N mennyisége, kétszer-háromszor
nagyobb,
mint normál évjáratban. Felismerte, hogy az
egyoldalú N-trágyázás a káros N
jelentős
növekedését okozza a gyökérben.
Azt
is megállapította, hogy a különböző
fajták eltérő képességgel
bírnak
a káros N felvételében. Más szerzők
is megerősítették, hogy a káros-N tartalom
függ a N-trágyázástól és a
fajtától
(STRHMER és FALLADA, 1909; URBAN, 1910/11).
WOHRYZEK
(1928) összefoglalóan megállapítja, hogy a
cukorrépa
káros N-tartalmát egyrészt az ember által
nem
befolyásolható tényezők, másrészt
a termelő által változtatható
körülmények
határozzák meg. VUKOV és HANGYÁL
(1983)
számos irodalmi forrást feldolgozva
megállapította,
hogy az alfa-aminoN-tartalom az
állománysűrűség
növekedésével csökken. Ezt a
megállapítást
GLATTKOVSKI és MÄRLÄNDER (1995)
németországi
eredményei is megerősítik, akik az 1980 és
1988 között elvégzett kísérletek
eredményeit
kiértékelve azt tapasztalták, hogy a répa
alfa-aminoN-tartalma
35.000 tő/ha és 80.000 tő/ha között a
növekvő
állománysűrűséggel kifejezetten
csökkent.
Ennél nagyobb tőszám esetén a
csökkenés
kisebb mértékű volt.
A
termesztéstechnológia egyes elemei közül
legtöbben a N-trágyázás
hatását
vizsgálták. HERZFELD (1988) vizsgálatai
óta,
több mint száz éve ismert, hogy a
N-trágyázás
a cukorrépa káros N-tartalmát növeli. A
múlt
század végén megjelent magyar szakirodalom is
már
beszámol ezekről az ismeretekről (SZEMERE, 1890;
ROVARA,1980).
STROHMER és FALLADA
(1909) kísérletei a N-trágyázás
répa tulajdonságait befolyásoló
hatásáról
teljes mértékben arra az eredményre vezettek, mint
a későbbiek során a világ számos
országában
elvégzett N-trágyázási
kísérletek.
Ezek szerint a N-trágyázás hatására
a répa alfa-aminoN-tartalma növekszik, ezzel együtt a
cukortartalom csökken (BUZÁS 1978 a; BUZÁS,
1978
b; DRAYCOTT-WEBB, 1971; MÄRLÄNDER,1990).
Ezek
az ismeretek hazánkban az intenziv N-műtrágya
felhasználás
időszakában, az 1960-as évektől kezdve kaptak
jelentőséget. Az akkori műtrágyázási
programnak megfelelően egyre nagyobb N-műtrágya adagokat
használtak, aminek hatására a
gabonatermések
látványosan növekedtek, talajaink pedig lassan
feltöltődtek
nitrogénnel. Ennek hatása a
cukorrépa-termesztésben
sem maradt el. A magas N-műtrágya adagok
hatására
a répa alfa-aminoN-tartalma nőtt, cukortartalma pedig 1974-ben
és 1975-ben országos méretekben soha nem
látott
alacsony értékeket ért el. A 60-as
évek
elejéhez viszonyítva kétszer annyi
cukorrépát
dolgoztak fel, mégis kevesebb cukrot tudtak
előállítani
a magyar cukorgyárak.
A
N-trágyázás és minőség
kérdése jelenleg is a figyelem
középpontjában
áll, mivel a túlzott N-trágyázás
minőségromlást
okoz, a kis adagú N-trágyázáskor pedig
terméskiesés
jelentkezik. A cukorrépa minőségének
figyelembevételével elsősorban a növény
igényének megfelelő harmonikus
tápanyagellátást
kell előtérbe helyezni, amely során a nitrogén,
foszfor és kálium mellett a mikroelemek is
pótlásra
kerülnek.
A tápanyagellátást minden esetben
talajvizsgálatokra
alapozott szaktanács alapján célszerű
elvégezni.